martes, 20 de diciembre de 2016

Arqueologia i turisme

En la desena i darrera classe de l'assignatura, s’ha parlat del turisme arqueològic, que és una modalitat sota la qual es presenten productes culturals i turístics on l’arqueologia és l’element principal. A més, a partir d’exemples com el “Grand Tour” (Itàlia) o l’oferta de viatges de Thomas Cook Travels, aerolinea de primer nivell, és a dir, reconeguda mundialment, hem vist molt ràpidament l’evolució i desenvolupament del turisme al llarg del temps, i com hem passat d’una societat on només viatjaven les persones de classe més alta, a una altra on cada cop és més possible viatjar o fer vacances sense que importi gaire la classe social a la que es pertany i l’economia que tens. Després, em vist les diferències entre el turisme, i el turisme arqueològic; on la rentabilitat, accessibilitat, el propòsit i la filosofia que es segueix en cada lloc no és la mateixa. 
 
És inevitable però, preguntar-se que es el que té més importància al final en aquesta indústria, si la divulgació històrica o la dimensió  econòmica. La ètica és un dels punts sobre els que més es discuteix i es lògic, ja que la “industrialització” del patrimoni pot portar en molts casos a caure en els paranys del capitalisme voraç i oblidar el perquè del que es fa.
Excepcionalment podem veure un turisme de masses dins el món cultural, però només quan es tracta de grans infraestructures famoses internacionalment com podria ser Roma, en la seva totalitat, o Egipte amb les piràmides i temples. Es veu perfectament que altres llocs com podria ser un conjunt arqueològic dins un poble no té la mateixa repercussió, i això és una cosa que l'arqueologia vol solucionar a partir d'una promoció turística.

Ens hem de preguntar com pot l'arqueologia ajudar al turisme sense caure sempre en els mateixos tòpics, hi han altres formes de acreixentar una demanda arqueologica de la societat? o hem d'acceptar que mai serem tant importants com un equip de futbol?. Aquesta classe se m'ha fet molt llarga i feixuga ja que al ser l'última el meu cap estava més per marxar que per escoltar. 
Com a conclusió final, crec que fer el blog és una forma molt original de portar a terme l'apanentatge en les classes, és la manera de prestar atenció, tot i que jo aquesta última he fallat, però al cap i a la fi ha estat sadisfactoria aquesta assignatura. He de reconeixer que les meves baixes espectatives inicials cap a Gestió i difusió s'han esvaït bastant. 
Resultat d'imatges de thomas cook
                                                  Avió de la companyua Thomas Cook
Resultat d'imatges de tour de france
                                             Ciclistes del Tour per davant de l'arc de triomf
                                                      (font: google.imatges.com)


No hay comentarios:

Publicar un comentario